بهترين کلاهي که مي‌توانيد سر خودتان بگذاريد!

نويسنده: محمدرضا ميرغلامي




آنچه بايد کارگران درباره کلاه ايمني بدانند

سالانه دو ميليون صدمه و آسيب به سر شامل شكستگي‌هاي جمجمه و فك و صورت در ميان كارگران رخ مي‏دهد، يعني در هر 26 ثانيه يك مورد که از اين تعداد 300 هزار نفر دچار مشكلات جدي و آسيب‌هاي مغزي شديد شده، 99 هزار نفر دچار معلوليت مي‌شوند و 56 هزار نفر نيز جان‏شان را از دست مي‏دهند. اين آمار مربوط به کشور آمريکاست. در انگلستان نيز سالانه بيش از 60 هزار نفر از كارگران دچار آسيب در ناحيه سر مي‏شوند و در پي آن دوسوم آنها دچار مشكلات و آسيب‌هاي جدي مي‌شوند. هر چند اهميت رعايت نکات ايمني هنگام کار بر کسي پوشيده نيست اما شايد اين آمار شما را نسبت به مراقبت از سر هنگام کار و لزوم استفاده از کلاه ايمني حساس‏تر کند...

بارها و بارها در بسياري از حوادث منجر به مرگ، اين نكته از سوي كارشناسان ايمني مطرح شده كه در صورت استفاده كارگر از وسايل حفاظت فردي، حادثه به مرگ وي منجر نمي‌شد. نقش استفاده از وسايل و تجهيزات حفاظت فردي در تأمين سلامت كاركنان در برابر حوادث و بيماري‌هاي ناشي از كار بر كسي پوشيده نيست. با اين حال، هنوز هم در بسياري از محيط‌هاي كاري، چه از سوي كارفرما كه وظيفه تأمين اين وسايل و ارايه آموزش‌هاي لازم را به كاركنان دارد و چه از سوي كاركنان كه وظيفه‌شان استفاده صحيح از اين وسايل در هنگام كار است، كوتاهي‌ها و بي‌توجهي‌هاي بسياري را شاهد هستيم.
وسايل حفاظت فردي شامل لباس كار، پيش‌بند، كلاه‌ايمني، كلاه‌ كار، سربند، انواع ماسك، عينك‌ايمني، گوشي حفاظتي، كمربند ايمني، دستكش‌هاي ايمني و حفاظتي، كفش ايمني، چكمه‌هاي حفاظتي و انواع ديگري از لوازم هستند كه موجب حفظ سلامتي كارگران از خطرات و بيماري‌ها در محيط‌هاي كاري مي‌شوند. اين بار به ويژگي‌هاي يک کلاه ايمني مناسب مي‌پردازيم.

کي‌ از كلاه ايمني استفاده کنيم؟

در مواقعي كه احتمال افتادن اشيا از بالا و برخورد آنها با سر وجود داشته باشد و يا اينكه احتمال برخورد سر با موانعي در محيط كار باشد و نيز هنگامي‌ كه كارگر در نزديك قسمت‌هاي برق‌دار كار مي‌كند، استفاده از كلاه ايمني و حفاظت از سر الزامي است.

انواع کلاه ايمني

به‌طور كلي كلاه‌هاي ايمني به سه دسته تقسيم مي‌شوند:
• دسته اول (Class A): اين كلاه‌ها براي مصارف عمومي استفاده مي‌شوند. در برابر ضربه مقاومت و محافظت خوبي دارند اما در برابر جريانات الكتريكي درجه حفاظت‌شان پايين است. از اين گروه كلاه‌ها بيشتر در عمليات معادن، ساختمان سازي، كارخانجات و صنايع مشابه استفاده مي‌شود.
• دسته دوم (Class B): اين كلاه‌ها براي كساني پيشنهاد مي‌شود كه در محيط‌هايي با جريانات الكتريكي بالا كار مي‌كنند. اين كلاه‌ها در برابر ضربات ناشي از سقوط اشيا، شوك الكتريكي ولتاژ بالا و سوختگي مقاوم‌اند.
• دسته سوم (Class C): كلاه‌هاي اين دسته وزن سبكي دارند و براي محافظت‌هاي محدود پيشنهاد مي‌شوند. اين نوع کلاه ايمني، سر كاركنان را در برابر ضربات ناشي از برخورد با اشياي ثابت محافظت مي‌كنند ولي در برابر سقوط اشيا و يا شوك الكتريكي مقاومتي ندارند.

12نکته درباره کلاه ايمني

1 هر وسيله حفاظت فردي بايد مطابق با استانداردها و شرايط خاصي ساخته شود تا در هنگام استفاده، فرد را از خطرات حفظ كند. كلاه ايمني استاندراد نيز بايد در برابر برخورد با اشيا مقاوم باشد، توانايي جذب ضربات را داشته باشد و آنها را به سر فرد انتقال ندهد.
2 كلاه ايمني بايد ضدآب و كندسوز باشد.
3 براي آنكه كلاه كاملا روي سر قرار بگيرد و در جاي خود محكم باشد لازم است بند‌ها و تسمه‌هايي داشته باشد كه فاصله اين بندها از جدار داخلي كلاه بين 1 تا 4/1 اينچ معادل 18/3 تا 54/2 سانتي‌متر باشد.
4 كلاه ايمني بايد داراي برگه مشخصاتي باشد كه در آن نام كارخانه سازنده و گروهي كه كلاه در آن قرار مي‌گيرد و نيز استاندارد تاييدكننده آن آمده باشد. در آمريكا سال 1994 به بعد تمام كلاه‌هاي ايمني بايد داراي استاندارد ANSI باشند.
5 معمولاً وزن كلاه ايمني به طور كامل از 400 گرم تجاوز نمي‌كند. كلاه بايد از مواد غيرقابل احتراق ساخته شده و در مقابل جريان برق عايق باشد.
6 به منظور حفاظت سر، صورت، پشت و گردن دور تا دور كلاه‌ايمني بايد لبه‌دار باشد.
7 براي كار در فضاي نسبتا كوچك و تنگ كلاه بايد كوتاه بوده و در صورت لزوم فاقد لبه باشد.
8 كلاه‌هايي كه در فضاي خيلي مرطوب مورد استفاده قرار مي‌گيرند بايد از نظر رطوبت غير قابل نفوذ باشند.
9 نوارها و چرم داخل كلاه بايد به سهولت قابل تعويض باشند.
10 براي استفاده از كلاه ايمني كه متعلق به شخص ديگري بوده بايد قبلاً داخل آن ضدعفوني شده و در صورت لزوم چرم و نوارهاي داخل آن تعويض شود.
11 كاركناني كه داراي موهاي بلند هستند، به‌خصوص كاركناني كه با ماشين كار مي‌كنند و يا در جوار آن مشغول كار هستند بايد به وسيله سربند و يا وسيله حفاظتي ديگري موهاي سر خود را كاملاً بپوشانند.
12 سربند كاركناني كه در مقابل آتش و يا جرقه و يا مواد مذاب و يا امثال آن كار مي‌كنند بايد از جنسي تهيه شده باشد كه به آساني آتش نگيرد و در مقابل شستن و ضدعفوني كردن به وسيله تركيبات صنعتي مقاومت كافي داشته باشند.
منبع: http://salamatiran.com